Provningar 2013

Provningarna är öppna endast för medlemmar, där man har möjlighet att ta med sig en gäst!

Torsdag 10 Januari kl 18.30: Vinskola del 1

Vi går igenom grunderna vad är vin, historia, tillverkning och provningsteckning under ca 2 timmar. Kvällen avslutas med en två rätters middag inkl två glas vin och kaffe.

Pris 395:- (gäster 595:-)

Fredag 8 februari kl 18.30: Viner från Loire

Ni får här ta del av mina intryck från min resa i Loire. Loiredalen sträcker sig från staden Nantes vid Atlantkusten bort till byn Sancerre cirka 50 mil österut. Dalen delas upp i fyra olika vinregioner: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire, som alla har underliggande appellationer. Vi provar i kväll 6 viner från Loire dalen. Kvällen avslutas med en tvårätters middag inkl. två glas vin och kaffe.

Pris 695:- (gäster 895:-)

Fredag 2 Mars kl 18.30: Viner från Australien

Få länder kan pressentera en sådan bredd som just Australien. Allt fån högklassiga mousserande till världs toppen bland röda. Vi provar i kväll 3 vita och 3 röda viner från Australien. Avslutas med en tvårätters middag inkl. två glas vin och kaffe.

Pris 595:- (gäster 795:-)

Fredag 15 Mars kl 18.30: Chateau Mousar Libanon

Vineriet grundades av Gaston Hochar 1930.  De nuvarande ägarna är söner, Ronald och Serge Hochar , de senare hantera godset sedan 1959. Den internationella upptäckten av Musar ägde rum på Bristol Vinmässa av 1979 när auktionsförrättaren och prova Michael Broadbent och journalisten Roger Voss valde Musar 1967 som ”upptäckten av mässan”. Trots kriget i Libanon och frekvent spänning, med undantag för 1976 och 1984 årgångarna har vin tagits fram på Château varje år, med anställda ibland arbetar under riskfyllda förhållande. Vi provar här 6 viner vertikalt från toppvinet Chateau Mousar. Provningen avslutas med 3 rätters middag med ett glas vin och kaffe.

Pris 995:- (gäster 1195:-) Max antal 28 personer

Fredag 12 April kl 18.30: Trender i vinvärlden

Jag har just kommit hem från Prowein i Düsseldorf en av årets stora vinmässor. Här delar jag med mina intryck från årets mässa! Vi provar i kväll 3 vita och 3 röda viner. Avslutas med en tvårätters middag inkl. två glas vin och kaffe.

Pris 595:- (gäster 795:-)

Tisdag 30 april kl 18.30: Valborgsmässoaftonsmiddag

Vi firar in våren med en härlig femrätters avsmaknings meny med utvalda viner.

Pris 695:- (gäster 895:-) Max antal 44 personer

Fredag 17 Maj kl 18.30: Portviner

Fantastiska viner, rustik mat och massor av tradition. Intryck från min senaste resa till Porto. Vad är skillnaden mellan RUBY och Tawny vi reder ut begreppen.Vi provar i kväll 6 olika typer av portvin. Provningen avslutas med en vårinspirerad  buffé inkl. två glas vin och kaffe.

Pris 595:- (gäster 795:-)

Fredag 14 Juni kl 18.30: Våravslutning med sommarens viner!

Kockarna står redo vid grillen. Vi provar ett urval av viner från Systembolaget. Kvällen avslutas med HUS 13:s grillbuffé inkl två glas vin och kaffe.

Pris 695:- (gäster 895:-)

 Fredag 23 augusti 18.30: Köttkrogen i Glommen KRÄFTKALAS!

Höstens första provning förlägger vi på Köttkrogen i Glommen. Vi provar ett urval av viner från Tyskland. Det är dags att ta Tyskland på allvar – massor av kvalitetsviner hittar vi där! Kvällen avslutas med en kräftskiva. Kokta havskräftor från Glommen, Västerbottenpaj, tomatsallad, två goda dressingar, Västerbottenost, smör och bröd. Pris inkl vinprovning, kräftskiva, två glas vin kaffe och tryffel: 695:- (gäster 795:-)

Fredag 30 augusti: 18.30 Bring your own

Halvblind provning, max antal 12 personer, önskemål från medlemar har varit att hitta ett sätt att prova tillsammans med andra vinintresserade sina exklusiva/kära viner som dammar in vinkällaren. Kravet är att vinet ska vara inköpt till ett värde som inte understiger ca 500 kr. Anmäl er till Mattias som sammanställer alla viner! Vinerna levereras till HUS 13 en dag innan provningstillfället, dvs 29 augusti. Provningslista om aktuella viner skickas ut på mail till deltagare senast 29 augusti. Vinerna provas halvblint, och kvällen avslutas med intryck av kvällens viner och god mat. Två rätters middag inkl 2 glas vin och kaffe avslutar kvällen:. Pris: 495:- ( gäster 595:- )

Fredag 13 september 18.00: Ästad Gård – Sveriges största vingård

Vi gör ett studiebesök på Ästad Gård med vingårdsvisning, möjlighet att titta på vineriet, vingården m.m. Vi provar fyra svenska viner och avslutar med tvårätters middag och två glas vin och kaffe: 595:- (gäster 695:-)

Fredag 4 oktober 18.30: Portviner

Fantastiska viner, rustik mat och massor av tradition. Intryck från min senaste resa till Porto. Vad är skillnaden mellan RUBY och Tawny vi reder ut begreppen. Vi provar 6 olika typer av portvin. Provningen avslutas med en höstbuffé  inkl. två glas vin och kaffe. Pris: 595:- (gäster 795:-)

Fredag 25 oktober 18.30: Penfolds

Penfolds är en australiska vin producent som grundades 1844 av Christopher Rawson Penfold, en engelsk läkare som emigrerade till Australien , och hans fru Mary Penfold. [ 2 ] Det är en av Australiens äldsta vingårdar och med 2013 en del av kassan Wines Group. Vi provar här ett urval av Penfolds fantastiska viner. Vi provar 8 olika viner från Penfolds och avslutar med Tvårätters middag och två glas vin och kaffe: 695:- (gäster 795:-)

Fredag 1 november 18.30: Vinskola del 2

Vi fortsätter att fördjupa oss i grunderna vad är vin, gamla världen, druvor, historia, provningsteknik mm under ca 2 timmar Kvällen avslutas med en två rätters middag inkl två glas vin och kaffe.
Pris: 395:- (gäster 595:-)

Fredag 8 november 18.30: Cabernet Franc

En av mina absoluta favoritdruvor är Cabernet Franc vi provar i kväll ett antal av mina favorit viner. Cabernet Franc tros ha etablerat sig i sydvästra Frankrike på 1600-talet.Cabernet Franc delar mycket av sin arom- och smakprofil med cabernet sauvignon. Röda och mörka bär, åt hallon och svartavinbärsblad, paprika, cederträ och gräs. Enklare viner drar mer åt hallon medan tyngre viner är strävare och går mer mot svartavinbärsblad. Vi provar sex olika viner med Cabernet Franc och avslutar med Tvårätters middag och två glas vin och kaffe: 695:- ( gäster 795:- )

Fredag 22 november 18.30: Sherry

Sherry är Spaniens kanske enda riktigt säregna vinstil. (Rioja kommer som en eventuell tvåa). Regionens stora trumfkort är den vita kalkjorden som kallas för albariza. Den finns i det område som brukar kallas för Jerez Superior och det är här som de finaste vindruvorna växer. Kalken ger vinet högre alkoholhalt och mera finess. Hettan, som annars skulle torka ut rankorna på de vita sluttningarna, minskas av Poniente-vinden. Vi provar här sex olika sherry och avslutar med en tapasbuffé. Pris inkl 2 glas vin: 595:- (695:-)

Fredag 29 november 18.30: Bring your own

Halvblind provning, max antal 12 personer, önskemål från medlemar har varit att hitta ett sätt att prova tillsammans med andra vinintresserade sina exklusiva/kära viner som dammar in vinkällaren. Kravet är att vinet ska vara inköpt till ett värde som inte understiger ca 500 kr. Anmäl er till Mattias som sammanställer alla viner! Vinerna levereras till HUS 13 en dag innan provningstill fället dvs 28 september. Provningslista om aktuella viner skickas ut på mail till deltagare senast 28 september. Vinerna provas halvblint, och kvällen avslutas med intryck av kvällens viner och god mat. Två rätters middag inkl 2 glas vin och kaffe avslutar kvällen: 495:- (gäster 595:-)

Fredag 28 december 18.30: Champagnehuset Bollinger

Bollinger är ett champagnehus grundat 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger. Detta gör Bollinger till ett av de sista självständiga champagnehusen. Druvsammansättningen i Bollingers champagner domineras av Pinot Noir, och alla har ett inslag av ekfatslagring. Vi provar här 4 olika Champagner och avslutar med en 5-rätters middag inklusive utvalda viner. Pris 995:- (gäster 1195:-)

 

Med reservation för ändringar.